2013. január 7., hétfő

Foxtrot Oscar Burger















Gordon Ramsay London Chelsea negyedében található éttermében, a Foxtrot Oscar-ban szolgálják fel ezt az ízletes hamburgert.
Ramsay, a skót származású szakács eredetileg labdarúgónak készült, de térdsérülése miatt abba kellett hagynia a focizást, ezért később a főzést választotta. És milyen jól tette: Anglia egyik legsikeresebb séfjévé vált, több mint 20 éttermével szerte a világon összesen 12 Michelin-csillagot szerzett. Nagy-Britanniában jelenleg egyike annak a három szakácsnak, akik éttermük színvonalát a legmagasabb, három csillagos szintre fejlesztették.
Televízióban futó népszerű sorozatai híven tükrözik provokatív karakterét, temperamentumát, és szitkozódási hajlamát sem rejti véka alá. Ezek a műsorok inkább a show-ról, nem pedig a receptekről szólnak.
A könyveiből viszont kiderül, hogy bár valóban egy nagypofájú szakács, aki bárkit, bármikor elküld bárhová, de az is, hogy erre a fene nagy önbizalomra sok minden feljogosítja. Összesen 21 könyvet adott ki, melyekből egyértelműen látszik az a feltétlen odaadás, amely az ételek tökéletesítéséhez, a tökéletes ételek kereséséhez fűzi. 
A Foxtrot Oscar Burger-t eddig még csak a konyhában, serpenyőben sütve készítettem el, de jövő nyáron mindenképpen tesztelni szeretném egy grillezés alkalmával is. Grillezés… Nincs is annál jobb, mint a szén aromájával átitatott füstös hús mellé kinyitni egy doboz behűtött sört, hátradőlni a székben és élvezni a nyári estét… 
De egyelőre még csak január van, és holnap reggel -6 fok lesz :(... Úgyhogy vissza a konyhába:
Ha már belekezdünk, érdemes a húsból nagyobb adagot készíteni, egyrészt a hűtőből másnap elővéve friss adag süthető, másrészt pedig a fagyasztóból kivéve is gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
(kb. 5-6 hamburgerhez)
1 kg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
80 g ketchup
50 g  zsemlemorzsa
50 ml Worcester szósz
1 szál kakukkfű
fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
50 g dijoni mustár
2 egész tojás
1 vöröshagyma apróra kockázva
só, bors

Elkészítés:
A hozzávalókat - a só és a bors kivételével - kimérem egy tálba, és jól összedolgozom.
A befűszerezett darált húsból gombócokat gyúrok, majd hamburgerpogácsákat formálok. A húspogácsák mindkét oldalát sóval, borssal ízesítem.
Egy serpenyőben (ha van rá lehetőség faszenes sütőrácson vagy öntöttvas serpenyőben) olajat melegítek, beleteszem a hamburgerpogácsákat, és a húsforgatóval az edény aljához szorítom sorban mindegyiket. Közepes fokozaton mindkét oldalukat 3 percig sütöm, ha félangolosan, 5 percig, ha átsütötten szeretném fogyasztani.
A hamburgerzsemlét grillen – vagy mikro sütő grill fokozatán – átmelegítem, beleteszek egy hamburgerhúst, és ízlés szerint megpakolom zöldségekkel és sajttal. Általában hagymát, paradicsomot, uborkát, salátát vágok bele, ketchuppal és mustárral ízesítem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése