2013. június 30., vasárnap

Halloumi pitával és tzatzikivel

































Tegnap elkészítettem a kedvenc ciprusi ételemet: a halloumi sajtot, a legfinomabb köretekkel, amivel tálalni lehet: pitával és tzatziki salátával :).
A halloumit évszázadok óta készítik Cipruson, Görögországban és a Közel-keleten is nagyon népszerű grillsajt. A fetához hasonló, többnyire kecske és juhtejből keverik, de annál keményebb és rugalmasabb sós sajt, grillezve teljesedik ki nagyszerű íze.
Első alkalommal a larnakai szállásunkhoz közeli tavernában ettem halloumi sajtot pitával és sok-sok zöldséggel, a Keo borászat Aphrodité elnevezésű, ízletes borával kísérve (Cipruson egyébként mindent Aphroditének hívnak :) ) isteni vacsora volt.
Itthon még nem vettem, de most, hogy a Ciprusról hozott sajtkészletem elfogyott, kénytelen leszek körbenézni az itteni üzletekben. Állítólag az Aldiban és a Lidlben beszerezhető.                              
Tzatziki salátát már nagyon régóta készítek, de csak pár évvel ez előtt, Csilla barátnőmnek köszönhetően sikerült tökéletesítenem a receptet egy plusz lépés beiktatásával, a joghurt lecsepegtetésével. Meglepően sok levet ki lehet vonni a joghurtból ezzel a módszerrel, amitől a joghurt sokkal sűrűbb és krémesebb lesz, hasonlóan a görög joghurthoz.                                                         
A pita elkészítésénél Chef eredeti görög receptjéből indultam ki, a mennyiségeket 6 adagra csökkentettem, mert nekem két főre ennyi bőven elég, de az eredeti receptnél 8 pitás mennyiségek is megtalálhatóak, ha valaki lusta lenne számolgatni :).

Tzatziki


Hozzávalók:
1 nagy kígyóuborka
2 tk. só
450 g natúr joghurt
150 g tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
3 tk. olívaolaj
1 tk. citromlé
1/2 tk. bors

Elkészítés:
A joghurtot sűrű szövésű szűrőbe öntöm, egy tál fölé teszem, és legalább egy órán keresztül hagyom, hogy jól kicsepegjen.
A kígyóuborkát héjastól tökreszelőn legyalulom, elkeverem a sóval, és legalább fél óráig állni hagyom.
Amikor az uborka már levet eresztett, alaposan kinyomkodom, hozzáadom a reszelt fokhagymát, a joghurtot, a tejfölt, az olívaolajat és a citrom levét is hozzákeverem. Sóval, borssal ízesítem.
Egy éjszakára a hűtőben állni hagyom, mert másnap sokkal finomabb!

Pita kenyér


Hozzávalók:
(6 pitához)
30 dkg búzaliszt
1 tk. só
1 csapott ek. cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
3 tk.  olívaolaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba kimérem, a közepébe kialakítok egy kis mélyedést és belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, sót, olívaolajat és a langyos vizet. Az egészet jól összedolgozom, 10 percen keresztül dagasztom, majd egy kis olajjal lekenem és 90 percre meleg helyre teszem, hogy megkeljen. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és 6 egyforma részre osztom és vizes konyharuha alatt még 20 percig pihentetem.
Negyed óra elteltével az első két pitát kinyújtom és konyharuha alatt még 4-5 percig pihentetem, majd 250 fokra (gázsütő 6-os fokozat) előmelegített sütőben 3-5 perc alatt megsütöm. A pitákat a sütőrácson sütöm, nem tepsiben, amit kiveszek a sütőből és úgy helyezem rá a tésztát, hogy szépen el tudjam igazítani.
A többi pitával is ugyanígy járok el. 

Halloumi sajt


Hozzávalók:
25-30 dkg Halloumi sajt
egy kevés olívaolaj

Elkészítés:
A sajtot 1 cm-es szeletekre vágom, és grillsütőn vagy kiolajozott, bordázott aljú serpenyőben magas fokozaton, oldalanként 2-3 perc alatt átsütöm. Azonnal, frissen fogyasztom, mert ha kihűl, hajlamos visszakeményedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése