Március végéhez közeledve itt az ideje egy medvehagymás bejegyzésnek, főleg hogy idén jó pár csokorral vásároltam már belőle. Mindezek ellenére csak két új fogással ismerkedtem meg, amiknél aztán le is ragadtam… Pedig rengeteg receptet szeretnék még kipróbálni ezzel az ízletes növénnyel, többek között a juhtúróval kombinált változatokat, amihez állítólag nagyon jól illik az íze.
Érdemes megismerkedni
ezzel a fokhagyma illatú levélkével, mert amellett, hogy nagyon finom,
rendkívül egészséges is. Többek között fokozza az étvágyat és az
emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású,
C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet
ellenálló-képességét. Nevét arról kapta,
hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és gyakran még a föld alól is kiássák :).
További érdekességeket itt olvashatsz róla.
Most az egyik legalapvetőbb felhasználási módja következik,
ami egyben a leghatékonyabb tartósítási változat is, a medvehagymás pesto.
Tavaly már későn kaptam észbe, és elmúlt a szezonja, mire kipróbáltam volna, de
idén már másodjára készült belőle, és lassan ideje lesz még pár adaggal elraktároznom,
mert már egyre kevesebb zöldségesnél látom a piacon.
Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
50 g egész dió
50 g parmezán
1,5 dl olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A medvehagymát alaposan megmosom és lecsepegtetem.
A diót egy kevés olívaolajon megpirítom, majd hagyom
kihűlni.
A kihűlt diót, a medvehagymát, a parmezánt alaposan
összeturmixolom, sózom, borsozom. Több lépésben hozzáadagolom az olívaolajat,
és kisebb fokozaton tovább turmixolom.
Végül ha szükséges, sóval, borssal ízesítem.
Spagetti tésztával, parmezánnal megszórva tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése