2014. június 12., csütörtök

Cseresznyés mini piték

































Érik a ropogós cseresznye – és persze a meggy, a málna, az eper, a piszke és a rebarbara is csak arra vár, hogy belekerüljön a kipróbálásra váró fogásaim egyikébe ;). Hát igen, itt a nyári gyümölcsözön, és bele kell húznom, hogy minden gyümölcs sorra kerüljön – mert ha csak a fagyi ötleteket számolom, abból is jut minden napra egy :).
De most nem a fagyikról, hanem a múlt héten kapott, szatyornyi cseresznye sorsáról szeretnék írni, aminek egy része mini pitékben landolt, és egész mutatósak lettek (mert ezekben a mini formákban minden jól fest). 
Tészta alapnak az Epres pitém tésztáját vettem alapul, a töltelék pedig lényegében egy egyszerű, frissen főzött cseresznyedzsem lett.

Hozzávalók:
(6 darabhoz)
- A tésztához:
  10 dkg vaj
  5  dkg porcukor
  1 nagy tojás + 1 fehérje a kenéshez
  20 dkg liszt
  1 csipet só
- A cseresznye töltelékhez:
  50 dkg magozott cseresznye
  5  dkg cukor
  2 ek. kukoricakeményítő
  1 ek. vaj
  mandula kivonat (elhagyható)

Elkészítés:
A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem, beleütöm a tojást is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkára borítom, hat részre osztom, és akkorára nyújtom, hogy a kis, kivajazott és kilisztezett formákat kitöltsék a tésztalapok.
Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a formák oldalára is, a felesleget levágom, az aljukat pedig villával megszurkálom. Még egy órára beteszem a pitéket a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 10 percig sütöm, majd megkenem a vízzel elkevert tojásfehérjével, és még 5 percre visszateszem a sütőbe.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket.
A magozott cseresznyét egy közepes méretű serpenyőbe öntöm, és fedő alatt felteszem főni. Pár perc elteltével, amikor a cseresznye már levet eresztett, hozzáadom a cukorral elkevert keményítőt, végül a mandula kivonatot is belekeverem.
Időnként megkeverve, lassú fokozaton kb. 10 perc alatt besűrítem, ha szükséges, kevés vízzel hígítom. Amikor már valamennyire kihűlt, rákanalazom a tésztákra. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése