2014. december 31., szerda

Grissini tökmagolajos-fetás dippel



Grissini, az új kedvenc… Viola barátnőm sütött ilyet pár hónapja, amikor sushi vacsorán jártunk nála, a bor mellé ropogtattuk és dippekbe mártogattuk - jó kis este volt :).
Másnap ki is próbáltam, olíviával és szárított paradicsommal ízesítettem, azóta pedig mindig ezt a sósat sütöm, általában mákos, szezámmagos és sajtos változatban – a ma esti szilveszteri rágcsa is ez lesz, és ha valakinek még nincs ötlete ezen a téren, csak ajánlani tudom!
A tökmagolajos-fetás mártogatós receptjét a húgomtól tanultam - pirítós kencének szokta készíteni reggelire – hihetetlen, milyen intenzív íze van a tökmagolajnak, és hogy mennyire passzol a fetához, egyszerűen isteni!
A grissinikhez általában egy adag fokhagymás-tejfölös dippet is kikeverek – egy kis sóval, borssal és olívaolajjal ízesítve – mindenki nagyon szereti, pillanatok alatt elfogy!

Hozzávalók:
- A tésztához:
  25 g élesztő
  200 ml langyos víz
  320 g búzaliszt
  2-3 ek. olívaolaj
  1 tk. kristálycukor
  1 tk. só
- A tetejére:
  1 tojás 
  mák
  sajt
  szezámmag
  olajbogyó
- A tökmagolajos-fetás dipphez:
  150 g feta
  150 g tejföl (20%-os)
  2-3 ek. tökmagolaj
  1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt, a cukrot is hozzáadom, majd egy dagasztótálban a többi hozzávalóval is összedolgozom.
Kenyérsütőben, vagy kézi módszerrel 15 percen keresztül dagasztom a tésztát, majd egy, de legalább fél óra alatt duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán kb. 40x20 cm-es négyszög méretűre nyújtom, majd egy pizzavágóval vagy éles késsel a rövidebb oldalról 1 cm vékony csíkokat vágok le belőle.
Mielőtt a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megcsavarom a rudacskákat, a tetejüket tojással megkenem és mákkal/szezámmaggal/sajttal megszórom.
Ha olivabogyóval készítem, az apróra vágott olivát  kinyújtott tésztára szórom, sodrófával még egyet-kettőt nyújtok rajta, hogy tekerés közben ne potyogjanak le róla.
A grissiniket sütés előtt még hagyom fél órát kelni (ha van rá idő), de egyből mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Légkeveréses fokozaton, 190 fokon, 12-15 perc alatt ropogósra sütöm őket.
A tökmagolajos-fetás mártogatóshoz összetöröm a fetát, belekeverem a tökmagolajat és a reszelt fokhagymát, és jól összedolgozom az egészet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése