2014. október 4., szombat

Omlós szilvás pite



Egy klasszikus, de megunhatatlan szilvás pite receptet hoztam most, mert a szilva finom, gazdaságos, és még a szezonja is tart (igaz, már nem sokáig).
Szilvából még nem készítettem pitét, általában csak almában gondolkoztam, amit viszont mostanra már kicsit meguntunk, ezért igazán kellemes élmény volt ez az illatos-omlós, szilvás változat. 
Annak is itt volt az ideje, hogy végre megtörjön a szilvás gombóc egyeduralma a konyhámban, a szilvás desszertek területén...
Azóta már többször is készítettem, legutóbb anya háromfogásos menüjét mentettem meg vele – a vasárnapi ebédre vittem, amit nekünk dobott össze, és persze a sütire már nem maradt (volna) ideje – szóval nagyon megörült neki :)!

Hozzávalók:
1 kg szilva
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
3 tojás
2 dl tejföl
1 tk. fahéj
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Elkészítés:
A tésztával kezdem: a tojásokat kettéválasztom, a sárgáját felverem a cukor harmadával, majd hozzászitálom a sütőporos-lisztes keveréket és a sót, végül a vajat és a tejfölt is belekeverem.
Jól összedolgozom, amikor már összeállt a tészta, két részre osztom, és mindkét felét kinyújtom.
Egy, a kinyújtott tészta méretének megfelelő tepsit/tortaformát sütőpapírral kibélelek és belehelyezem a tészta egyik felét, majd félre rakom, amíg a szilvatölteléket elkészítem.
A szilvát megmosom, kimagozom és félbe vágom. 
A maradék cukorral és fél deci vízzel felrakom főni, lassú fokozaton kb. 15 percen keresztül rotyogtatom, végül a fahéjjal is megszórom.
Amikor a szilvatöltelék elkészült, egyenletesen szétterítem a tésztalapon, majd a másik tésztát is ráterítem.  
A megmaradt tojásfehérjét habosra verem, átkenem vele a süti tetejét, majd 180 fokosra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.