2015. július 12., vasárnap

Meggyes fagylalt

































A meggyszezon végére csak sikerült összehoznom egy meggyes receptet, egy fagyi formájában, márványozva, ami szerintem nagyon szépen kiemeli a meggy élénk rózsaszín színét.
Először a sűrített tejes fagyialap receptet találtam meg, ami máris felkeltette az érdeklődésemet, úgy képzeltem, ez sokat hozzáadhat a fagyi krémes állagához, a creme fraiche-vel elkeverve. 
Creme fraiche… gyanúsan hangzott ez az elnevezés, valahogy éreztem, hogy ez nem egy átlagos hozzávaló, és nehéz lesz beszerezni. Utána olvasva kiderült, hogy ez egy savanykásabb ízű, sűrűbb tejszín, a francia konyha elterjedt alapanyaga (szó szerinti fordításban „friss tejszín”). Nem is értem, miért, de itthon nem kapható a boltokban, így tovább keresgéltem, és kétféle receptet is találtam a helyettesítésére. Az egyik változat szerint tejfölt és tejszínt fele-fele arányban kell elkeverni, a másik módszer egy kicsit elegánsabb, itt a tejszínt íróval beoltva lehet a creme fraiche-t előállítani.
Végül a tejfölös variációt próbáltam ki, mert ehhez minden volt a hűtőmben, illetve az eredeti fagyi receptben csak simán tejföllel javasolták a helyettesítést, lehet, hogy az sem lett volna rossz, elvégre csináltam már fagyit tejfölből, és egész finom lett.
Az elkészült fagyiallapal elégedett voltam, hozta a krémességet, amit vártam tőle, és a belekevert savanykás, meggyes öntet nagyon jól passzolt a sűrített tej enyhe sziruposságához.

Hozzávalók:
- A fagyialaphoz:
  500 ml creme fraiche vagy 250 ml 30%-os habtejszín + 250 g tejföl
  330 g sűrített tej
  1 tk. vanília aroma
- A meggyszószhoz:
  300-400 g meggy
  3-4 ek befőző cukor vagy kristálycukor
  szerecsendió
  1 ek citromlé

Elkészítés:
A tejfölt, a tejszínt és a sűrített tejet egy kézi habverővel homogén állagúra keverem, a vanília aromát is hozzáadom. Az elkészült fagyialapot pár órára hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a fagyigépbe.
A kimagozott meggyet egy kisebb lábasban felteszem főni a cukorral és a citromlével együtt, egy kevés szerecsendiót is hozzáreszelek. Lassú tűzön addig forralom, amíg a meggyszemek egy kicsit megpuhulnak és levet eresztenek, de még egyben maradnak. A meggyszószt leveszem és félre rakom hűlni.
A hideg alapkrémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.
A fagyialapot egy zárható dobozba szedem, elegyengetem, végül a tetejére öntött meggyszószt egy kanál segítségével kicsit beledolgozom az alapkrémbe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése