2015. november 5., csütörtök

Spenótos-ricottás tortellini tökmagolajos-fetakrémmel

































Már nagyon régen jelentkeztem új recepttel, olyannyira, hogy a Németországban élő barátnőm a legutóbb küldött emailjében kétségbeesetten kérdezte, hogy ugye nem hagytam abba a blogot?! -  mert már augusztus eleje óta nem frissült… Ezt így nem is tartottam számon, egy kicsit el is szomorodtam, hogy már három hónapja nem postoltam. Talán pont jókor jött - egy kis motivációnak - a Kifőztük magazin felkérése, hogy vendégszerepeljek a novemberi számukban.
Elsőként egy tortellinit készítettem, házi tésztából, a nemrég beszerzett Marcato Atlas tésztagépemmel, amivel maximálisan elégedett vagyok. Igazából már rég meg kellett volna vennem, sokkal finomabb a saját kézzel gyúrt tészta, ráadásul csak liszt és tojás kell hozzá, szóval még gazdaságos is. Mivel csak két hozzávalóból áll az egész, a  tojást mindenképpen érdemes a piacról beszerezni, hogy tényleg házi legyen, mert a boltban kapható, "extra sárga" felirattal ellátott tojás a közelébe sem jöhet. Sajnos a mostani tortellini tésztámba bolti tojás került, és sokkal sápadtabb lett, mint a korábbi, házi tojásos változatok, ezért legközelebb rendes tojás nélkül  bele se vágok.

Hozzávalók
(4 személyre)
- A tésztához:
  40 dkg rétesliszt
  4 tojás
- A spenótos-ricottás töltelékhez:
  20 dkg fagyasztott leveles spenót kiolvasztva és kinyomkodva
  10 dkg ricotta
  5 dkg olivabogyó
  5 dkg reszelt parmezán
  só
- A tökmagolajos-fetás krémhez:
  10 dkg feta
  1,5 dl tejföl
  1-2 gerezd fokhagyma
  2-3 evőkanál tökmagolaj
  frissen őrölt bors
- A tetejére:
  bazsalikomos pesto

Elkészítés:
A tésztához a lisztet kimérjük, fokozatosan hozzáadjuk a villával elkevert tojásokat, és kézzel vagy dagasztógéppel kb. 10 perc alatt jól összedolgozzuk. A tésztát egy tállal letakarjuk és fél óráig pihentetjük.
A töltelékhez az olívabogyót apróra vágjuk, elkeverjük a spenóttal, a ricottával és a reszelt parmezánnal, sóval ízesítjük.
A tésztát hat részre vágjuk, majd lisztezett felületen fél cm vastag és 10 cm széles csíkokra nyújtjuk. A tésztacsíkokat egyesével, az 1-es fokozattól az 5-ös fokozatig haladva áttekerjük a tésztanyújtó gépen. A kapott lapokat 3-4 cm széles csíkokra vágjuk, és ujjnyi távolságot hagyva, a tészta hossza mentén kiosztunk 1-1 teáskanálnyi spenótos tölteléket. A töltelékkel megpakolt tésztacsíkra borítunk egy üres tésztacsíkot, és az ujjunkkal egymásra nyomkodjuk a két réteget, majd egy derelye vágóval felkockázzuk a csíkokat.
A tortelliniket forrásban lévő vízben 5 perc alatt megfőzzük, kiszedjük és  pestoval elkeverjük.
A fetát villával összetörjük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a tökmagolajat, a tejfölt és jól összedolgozzuk a krémet, kevés borssal fűszerezzük.
Az elkészült tortellinit a fetás krémmel meglocsolva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése