A márciusi ciprusi látogatásunk alkalmával, az Ayia
Napa-i Zorbas pékségben ismerkedtem meg ezzel az isteni péksüteménnyel, és a
sok különlegesség közül többször is ezt választottam reggelire.
A tipikusan helyi hozzávalókat – halloumi sajtot, olívabogyót
és petrezselymet – tartalmazó kis cipó igazi ízélmény volt, még az sem zavart,
hogy a magos olívabogyó miatt óvatosan kellett enni, nehogy véletlenül
ráharapjak. Talán azért sem, mert ilyen finom olívabogyót még sosem ettem, de nem
csak itt, hanem egész Cipruson ez volt a jellemző – az itthoni bogyónak ehhez
képest nagyon stril az íze.
Hazaérve igyekeztem felkutatni a legeredetibb
ciprusi kenyér receptet, végül Paul Hollywood változatát választottam, mert a bejegyzés szerint öt évet töltött el Cipruson, így valószínűleg
valami helyi receptet osztott meg.
Az én változatomba egy kis medvehagyma is
került, mert épp szezonja volt, és úgy éreztem, passzol az eredeti verzióhoz.
Természetesen medvehagyma nélkül is érdemes kipróbálni, ebben az esetben egy
kicsivel több petrezselymet adagoljunk hozzá.
A recept a Kifőztük magazin májusi számában is
megtalálható.
Hozzávalók:
(3-4 cipóhoz)
30 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1 dkg szárított élesztő
1 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
3 dl szoba-hőmérsékletű víz
10 dkg magozott fekete olívabogyó
10 dkg halloumi sajt vékony szeletekre vágva
friss petrezselyemzöld
10 medvehagymalevél
Elkészítés:
A sütőt – a sütőkővel együtt – 250 fokra melegítjük,
majd a követ további fél órán keresztül hevítjük.
A kétféle lisztet, a sót és az élesztőt nagy
tálban elkeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a vizet, és lisztezett
felületen vagy dagasztógépben 10 perc alatt összedolgozzuk. Kelesztőtálban egy óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, hozzáadjuk az
olívabogyót, a sajtot, az aprított petrezselyemzöldet és medvehagymát, majd kis
cipókat formázunk belőle. Lisztezett felületen, konyharuhával letakarva még fél órát kelni hagyjuk.
Végül a cipókat a felforrósított sütőkőre csúsztatjuk, és 20-30 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése