Régóta várat már magára ez a somlóis bejegyzés, mert gyakran elkészítem, ha egy kicsit különlegesebb desszertre vágyom. Mindig jó választás,
nincs, aki ne szeretné, mutatós és ellenállhatatlan.
Szerintem mindenkinek van
egy jól bevált somlói receptje, az enyém Miskolctapolcáról való, amit 15 évvel
ez előtt, egy családi nyaralás alkalmával szereztük be. Az apartmanház
tulajdonosa, egy kedves néni lepett meg minket egy nagy tálnyi adaggal, ami
isteni finom volt, el is kértük tőle a receptet. A krém tojásból, a tészta frissen sütött
piskótából készül, főzött csokiöntettel meglocsolva, habszifonból nyomott tejszínhabbal
felspriccelve, mert úgy az igazi.
A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható.
Hozzávalók:
- A tésztához:
10 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
5 dkg dió
2,5 dkg holland kakaópor
- A sziruphoz:
3 dl víz
10 dkg cukor
1 dl rum
1 narancs reszelt héja
- A krémhez:
1 l tej
4 tojássárgája
20 dkg cukor
8 csapott evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
vaníliaaroma
- A csokoládés öntethez:
1/2 l víz
5-7 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál cukor
10 dkg vaj
rum
- A tetejére:
10 dkg darált dió
a tálaláshoz:
tejszínhab
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot fokozatosan adagolva
kemény habbá verjük a fehérjét, majd a sárgáját és a lisztet is hozzádolgozzuk.
A masszát 3 részre osztjuk, az egyiket így hagyjuk, a másikba belevegyítjük a
diót, a harmadikba a kakaót. A háromféle masszát nagy tepsiben egymás mellé
adagoljuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük. (Tűpróba!)
A sziruphoz a vizet 15 percig főzzük a cukorral, hozzáadjuk
a narancshéjat, végül a rumot is belekeverjük.
A háromféle piskótát felkockázzuk, és meglocsoljuk a
narancsos sziruppal.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral felverjük,
beleforgatjuk a lisztet is. A tejet felforraljuk, majd a tojásos krémet
belekeverjük. Sűrűsödésig főzzük, vigyázva, hogy ne forrjon fel, mert a tojás
ettől összecsomósodhat. Ha van rá lehetőség, maghőmérővel ellenőrizzük a
hőfokot; legfeljebb 85 fokig melegítjük, közben folyamatosan kevergetjük.
Amikor már besűrűsödött, a tűzről lehúzzuk, a citromhéjat és a vaníliát
belevegyítjük.
A csokoládés öntethez feltesszük a vizet, belekeverjük a
kakaóport és a cukrot, és addig forraljuk, amíg a massza teljesen be nem
sűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a vajat, végül a rumot is hozzáadjuk.
Nagyobb tálba rakjuk a piskótakockákat, kevés dióval
megszórjuk, ráöntjük a vaníliás krémet, majd a csokoládéöntetet, a tetejét
megszórjuk dióval. Tejszínhabbal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése