Sütőkövön sült ezt a csavart kalács, de
tepsiben is készíthető, ha épp nincs kéznél sütőkő.
Ajánlom minden
mákrajongó és kalácskedvelő figyelmébe!
A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.
Hozzávalók:
- A tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 dl víz
5 dkg cukor
5,5 dkg vaj
2 tojássárgája
3/4 teáskanál só
- A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
4,5 dkg olvasztott vaj
- A tetejére:
tojásfehérje
- A sütőlapáthoz:
búzadara
Elkészítés:
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk
benne az élesztőt. A tejet felforraljuk, a vajra öntjük, kihűtjük.
Dagasztótálba mérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, hozzáöntjük a
vajas-tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt. Kb. 10 percen keresztül
dagasztjuk, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk, majd kelesztőtálban 1 óra alatt
a duplájára kelesztjük.
A sütőt a sütőkővel együtt 230 fokra melegítjük, majd a
követ további 1/2 órán át hevítjük. A tésztát lisztezett felületre borítjuk,
2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. A
porcukorral elkevert mákkal egyenletesen megszórjuk, és a hosszanti oldalánál
fogva feltekerjük. Késsel hosszában kettévágjuk, és a 2 tésztaágat egymáson
átcsavarjuk. Az így kapott fonatot kör alakúra formázzuk, a villával felvert
tojásfehérjével megkenjük. A búzadarával megszórt sütőlapát segítségével a
forró sütőkőre csúsztatjuk, és 175 fokon 30 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése