2017. május 23., kedd

Gombás-céklás rizottó


Van egy céklás recept elmaradásom, amit most S.O.S. meg kell osztanom, mert a piacok és a zöldségesek már roskadoznak a friss zöldségektől, a cékla meg, valljuk be, az ínségesebb téli napokra való.
Egy rizottót készítettem belőle, amiben az erdei gomba íze dominált, a cékla inkább csak a színe miatt került bele, illetve, ha már itt tartunk, azért adott egy kellemes, édeskés, földes ízt az egésznek. A színét azt hiszem, nem kell firtatnom, brutálisan intenzív lett, öröm volt nézni, ahogy a céklapüré lilasága szétterjed a rizottóban.

Hozzávalók:
- A rizottóhoz:
  2 közepes cékla
  olívaolaj
  1 közepes vöröshagyma
  2-3 gerezd fokhagyma
  7,5 dkg vaj
  1,2 l csirke- vagy zöldségalaplé
  25 dkg arborio rizs
  1 dl vörösbor
  3 dkg szárított gomba
  5 dkg parmezán
 
  frissen őrölt bors
- A tálaláshoz:
  rukkola
  parmezánforgács

Elkészítés:
A céklát megpucoljuk, feldaraboljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokon 1 óra alatt megsütjük. Kihűtjük, majd késes aprítóban daraboljuk, vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük. A szárított gombát legalább 1/2 órára vízbe áztatjuk.
2,5 dkg vajat serpenyőben felolvasztunk, hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, megdinszteljük. A rizst is rászórjuk, pár percen keresztül pirítjuk, majd a vörösbort is hozzáöntjük. Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog, és az alapléből is teszünk hozzá. Közepes lángon rotyogtatjuk, időnként megkeverjük, és az elfőtt levet folyamatosan, merőkanálnyi adagonként pótoljuk. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a lecsepegtetett gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a rizs kezd puhulni – kb. 20 percnyi főzés után –, belekeverjük a céklapürét, a reszelt parmezánt, és fokozatosan hozzáadagolunk 5 dkg kockára vágott, hideg vajat. A tűzről lehúzzuk, és még 5 percen keresztül lefedve pihentetjük.

A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése