Mindezek ellenére mindenkinek ajánlom ezt a
sütit, mert nagyon mutatós, isteni finom, és ebben a januári hidegben igazán
jól tud esni.
Hozzávalók:
(15db mákos és 15db diós kiflihez)
- A tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 csipetnyi só
4 nagy tojássárgája
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj)
1 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
- A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
12 dkg cukor
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
- A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
12 dkg cukor
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
- A tetejére:
2 tojás
A lisztet kimérjük, elmorzsoljuk vele a hideg,
hűtőből kivett vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a
sót, a reszelt citromhéjat, belemorzsoljuk az élesztőt (amit előtte nem
futtatunk fel) és a tejet is hozzáöntjük. A tésztát egyneműre dolgozzuk, és
legalább fél órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a kétféle tölteléket. A vizet a
cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a reszelt citromhéjjal elkevert mákra. A
tölteléket jól összedolgozzuk, és kihűtjük.
A dióval is hasonlóan járunk el.
A hűtőben pihentetett tésztát 3 dkg-os, gömbölyű
darabokra alakítjuk, majd 2mm vastagságú, ovális darabokra nyújtjuk. A diós és
a mákos töltelékeket 15-15 egyenlő részre osztjuk, és a tésztadarabokkal
megegyező hosszúságú, elvékonyodó rudakat gyúrunk belőlük, amiket a tésztára
helyezünk és a hosszanti iránnyal párhuzamosan feltekerjük. A feltekert tésztát
kicsit meggyúrjuk, szivar alakúra formázzuk, úgy, hogy a végei kissé hegyesek
legyenek, majd a mákosakat patkó, a diósakat pedig ácskapocs alakúra formázzuk.
A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsibe
sorakoztatjuk, és a tojássárgájával megkenjük. A konyhapulton kb. egy órán keresztül pihentetjük. Ha a sárgája teljesen megszáradt, és a tészta
felületén hajszálvékony repedések keletkeztek, a fehérjével is bekenjük, és
ismét egy órán keresztül pihentetjük.
190 fokosra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt
aranybarnára sütjük.